Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-07@19:20:04 GMT

نگهداشت ژئوپارک قشم مستلزم نگاهی جهانی

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۲۶۹۴۹

نگهداشت ژئوپارک قشم مستلزم نگاهی جهانی

انتشار به بهانه روزهای پایانی کارت سبز ژئوپارک قشم از یونسکو و بیم از عدم تمدید آن با توجه به واگذاری اراضی پیرامون غار نمکدان

به گزارش خبرگزاری فارس از قشم، عادل عتیقی‌نژاد مدیرمسؤول مدیر مسؤول هفته‌نامه ساحل قشم در یادداشتی نوشت: ۱۴ سال پیش بود که ژئوپارک قشم موفق شد به عنوان تنها ژئوپارک خاورمیانه در شبکه جهانی ژئوپارک‌های تحت حمایت یونسکو به ثبت برسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلفین خلیج فارس این افتخار منحصربفرد را در حالی از آن خود کرد که شاید هنوز بسیاری از ما نه تنها مفهوم ژئوپارک را نمی‌دانستیم بلکه از مزایای اقتصادی و اجتماعی این عنوان نیز آگاه نبودیم. ۶ سال طول کشید تا بخش کوچکی از جامعه جزیره با مزایا و تسهیلات حاصل از آن آشنا شود.

دی ماه ۱۳۹۱، درست زمانی که این مفهوم داشت جای خود را در اذهان باز می‌کرد، ژئوپارک جهانی قشم به دلیل ضعف برنامه‌ریزی مسوولان وقت در اجرای معیارهای ضروری یک ژئوپارک جهانی، کارت قرمز دریافت کرد و در کمال تاسف از فهرست یونسکو خارج شد.

از معیارهای ضروری می‌توان به مواردی مانند: نصب تابلو و علایم راهنمایی، احداث راه‌های دسترسی، ساخت اماکن اقامتی مانند هتل و مجموعه عوامل پشتیبانی برای حضور گردشگران اشاره کرد که این موارد از سوی یونسکو لازم دیده شده بود و باید ایجاد می‌شد اما در سایه بی توجهی مسؤولان تحقق نیافته بود.

در نتیجه، برند منحصربفرد جزیره قشم می‌رفت که به مغاک فراموشی سپرده شود تا اینکه پس از استقرار دولت جدید و با همراهی فعالان جامعه محلی، هرچند آنچنان امیدوار نبودند اما تلاش برای باز پس گرفتن این حق از دست رفته بار دیگر آغاز شد.

مدیریت جدید ژئوپارک قشم این بار حمایت کامل و تمام قد مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم را به همراه داشت؛ و گذشت زمان و هم موجب شده بود که سطح آگاهی جامعه محلی بالاتر رفته و بازگرداندن کارت سبز یونسکو تبدیل به یک مطالبه شود که هر دو دلیل انصافاً انگیزه‌ای برای تلاش‌های شبانه‌روزی کارشناسان و مدیران شد تا بتوانند کارت سبز یونسکو را بازگردانند.

آذرماه ۹۴ پس از سه سال کار سخت و مداوم، درخواست بازگشت ژئوپارک قشم به شبکه جهانی ژئوپارک‌ها ارسال شد. بیش از سه بار بازرسان و نمایندگان یونسکو آمدند و بلاخره با رضایت رفتند تا در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ در دویست و یکمین نشست ژئوپارک‌های یونسکو در کشور فرانسه، ژئوپارک قشم مجدداً موفق به دریافت کارت سبز شده و دیگر بار جهانی شود.

فعالیت‌های شبانه‌روزی افراد زیادی در کنار صرف اعتبارات عمرانی هنگفت برای توسعه جاده‌های دسترسی، به همراه نداشتن منبعی از اعتبارات دولتی در عین سرمایه‌گذاری گزاف چند ۱۰ میلیارد تومانی، به منظور فراهم کردن امکان درآمدزایی و اشتغال پایدار جامعه محلی توسط سازمان منطقه آزاد قشم بود که سبب پذیرش ژئوپارک قشم در زمره ژئوپارک‌های جهانی یونسکو در یک دوره چهار ساله شد.

امسال در آخرین ماه‌های این دوره چهار ساله‌ایم و اگر بحران جهانی کرونا نبود می‌باید در انتظار ورود دوباره بازرسان سازمان جهانی یونسکو برای اعتبار ملی می‌بودیم.

اعتباری که حالا در میان کشمکش واگذاری اراضی احداث مزارع پرورش میگو (که ریشه‌اش در تداخل برنامه‌ریزی‌ها و قوانین است)، امید کمی به حفظش باقی گذاشته است. دعواهای میان استان هرمزگان با منطقه آزاد قشم به هر دلیلی که باشد، خواسته یا ناخواسته می‌رود که امتیاز عضویت در یک ساختار بین‌المللی و استفاده از یک برند جهانی را از ملت بگیرد.

عضویتی که از نظر تایید کیفیت و استاندارد بودن خدمات و مدیریت برای جلب اعتماد گردشگران و بازدیدکنندگان ارزش بالایی دارد.

عضویتی که امکان دریافت خدمات مشاوره‌ای و کارشناسی فنی را از تمامی زیرمجموعه‌های سازمان جهانی یونسکو برای ما رایگان می‌کند.

عضویتی که داشتن و پاسداشت آن تاییدی بر حاکمیت مدبرانه یک کشور و دولت بر مناطق زمین‌شناسی و طبیعی‌اش محسوب می‌شود.

عضویتی که منجر به معرفی جزیره قشم در وبسایت جهانی یونسکو به عنوان یک مجموعه با استاندارد بالا که مورد توجه تعداد بیشماری بازدید کننده از کشورهای گوناگون است، می‌شود. همین موضوع می‌تواند گردشگران را از سراسر جهان به قشم دعوت کرده و با ارزآوری بالا، توسعه کسب و کار و اقتصاد جامعه محلی را رقم بزند.

عضویتی که امکان ایجاد ارتباط مستقیم، تبادلات فرهنگی، گردشگری، فنی و کارشناسی را بین ژئوپارک جهانی قشم با حدود ۱۵۰ ژئوپارک جهانی دیگر در سراسر جهان فراهم کرده و ما را وارد شبکه‌ای از ارتباطات بین‌المللی می‌کند.

و نهایتاً عضویتی غرورآفرین و منحصر برای کشور ایران که جلوه‌ای دیگر به نام خلیج فارس داده و عظمت این خلیج ایرانی را بیش از پیش در خاطر جهانیان نقش زده است. عضویتی به نام ژئوپارک جهانی قشم!

به دور از غرض‌ورزی، حال که بحران کرونا ورود بازرسان یونسکو را به تاخیر انداخته است فرصت را غنیمت شمرده بخاطر احیا مجدد یک حق ملی و بین‌المللی اختلافات را کنار نهیم. به حق ملت احترام بگذاریم تا احترام ببینیم.

با وسعت دید جهانی با دیگر اتفاقات پیشین را بازبینی کنیم و نیک بدانیم که برای جهانی ماندن نخستین قدم این‌ است که جهانی فکر کنیم.

انتهای پیام/۸۸۰۵۰

منبع: فارس

کلیدواژه: یونسکو قشم خلیج فارس ژئوپارک ژئوپارک جهانی جهانی یونسکو ژئوپارک قشم جامعه محلی کارت سبز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۲۶۹۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی آماری به بارش‌های امسال کرمانشاه

ایسنا/کرمانشاه بارش‌های بهاری امسال کرمانشاه کم‌سابقه بوده و همین بارش‌ها موجب جان گرفتن رودها و چشمه سارها و جاری شدن آبشارهایی در جای جای این دیار شده است.

بهار امسال چندین بارش خوب در کرمانشاه رخ داد که آخرین آن بارش های اواخر هفته قبل بود که تا روز گذشته هم ادامه داشت. بارش‌هایی که بیش از ۷۰ میلیمتر بارندگی برای استان به همراه داشت و در برخی نقاط از جمله ثلاث باباجانی از ۱۵۰ میلیمتر هم گذشت.

این بارش‌های مناسب سبب شد تا میزان بارش‌های سال زراعی جاری استان از میانگین بارش های ۳۰ سال گذشته استان(دوره بلندمدت) فراتر رود. اگر چه هنوز تا رکورد بارش‌های یک سال استان فاصله زیادی داریم.

براساس آمارهای هواشناسی، میانگین بارش‌های استان کرمانشاه در سال زراعی جاری(مهر ۱۴۰۲ تاکنون) به ۵۱۸ میلیمتر رسیده که از بارش های دوره بلندمدت استان(۴۸۶ میلیمتر) ۱۵ درصد بیشتر بوده است. این آمار در مقایسه با بارش‌های سال زراعی گذشته رشد ۲۷ درصدی داشته است.

آمار بارش‌های شهر کرمانشاه نیز در این مدت ۴۸۸ میلیمتر بوده که از دوره بلند مدت ۱۷ درصد و از سال گذشته ۳۳ درصد بیشتر است.

در سال زراعی جاری پاوه با ۱۰۰۳ میلیمتر، بیشترین بارش را در استان داشته که این آمار هم نسبت به دوره بلندمدت ۳۸ درصد و نسبت به سال گذشته ۳۶ درصد رشد نشان می‌دهد.

کمترین بارش امسال استان نیز به میزان ۳۰۹ میلیمتر مربوط به سنقروکلیایی بوده که البته این آمار هم از سال گذشته ۱۴ درصد بیشتر بوده، اما نسبت به دوره بلندمدت ۲۰ درصد کاهش داشته است.

در بین تمام ایستگاه‌های هواشناسی استان تنها در ایستگاه سومار(۳۵۴ میلیمتر) بارشی کمتر از سال گذشته به ثبت رسیده است. همچنین بارش اکثر ایستگاه های هواشناسی استان نیز - بجز سرارود، سنقروکلیایی و حمیل- از میانگین بلندمدت بیشتر بوده است.

البته هنوز رکورد بارش های یک سال زراعی کامل در استان مربوط به سال زراعی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ با ۷۷۵ میلیمتر بارش است، اما این پایان بارش‌های امسال کرمانشاه نیست و طبق اعلام هواشناسی از فردا نیز دوباره شاهد وقوع بارش هایی در سطح استان هستیم و باید منتظر ماند و دید آیا امسال رکورد بارش های کرمانشاه شکسته می شود یا خیر که البته کمی بعید به نظر می رسد.

طبق اعلام هواشناسی در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه این هفته گذر موج ناپایدار دیگری مجدداً سبب بارندگی همراه با رعدوبرق و در برخی نقاط رگبار تگرگ - البته نه به شدت و گستردگی سامانه اخیر- خواهد شد. بارش های این سامانه که فردا(دوشنبه) در نیمه غربی و نواحی شمالی استان از شدت بالاتری برخوردار خواهد بود موجب آبگرفتگی معابر و رواناب خواهد شد. در روز سه شنبه هم بارش ها غالباً به شکل رگبارهای موقت و پراکنده خواهد بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • افزایش سرانه ورزشی اصفهان مستلزم ورود سرمایه‌های خُرد مردمی است
  • مارکسیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • نگاهی آماری به بازی‌های استقلال و ذوب آهن؛ نکونام به دنبال اولین پیروزی
  • نگاهی به رویارویی ذوب‌آهن و استقلال
  • نگاهی به فعالیت های علمی و آموزشی دانشگاه فرهنگیان قم+ فیلم
  • نگاهی بر چند خبر ورزشی شانزدهم اردیبهشت استان قزوین
  • نگاهی به مسایل اقتصادی کشور، در برنامه گفتگوی اقتصادی
  • دولت عشق آمد و من دولت پاینده شدم/ نگاهی به فیلم مست عشق
  • نگاهی آماری به بارش‌های امسال کرمانشاه
  • آذربایجان‌غربی در شناسایی بازماندگان از تحصیل موفق عمل کرده است